In acest nou blog voi incerca sa deschid o noua cale de comunicare cu mediul inconjurator prin articole interesante despre mediu, animale pe cale de disparitie si deasemenea despre pericolul poluarii.
sâmbătă, 24 iulie 2010
Din cauza multor tragedii ale mediului înconjurător, de la jumătatea secolului XX, multe națiuni au instituit legi cuprinzătoare proiectate pentru a repara distrugerile anterioare ale poluării necontrolate și pentru a preveni viitoarele contaminări ale mediului. În Statele Unite a fost creat Actul pentru Aer Curat (Clean Air Act - 1970) prin care se reduceau semnificativ anumite tipuri de poluare ale aerului, cum ar fi emisiile de dioxid de sulf. Actul pentru Apa Curată (Clean Water Act - 1977) și Actul pentru Apă Potabilă Curată (Safe Drinking Water Act - 1974) au stabilit norme pentru deversarea poluanților în ape și standarde pentru calitatea apei potabile. Actul pentru Controlul Substanțelor Toxice (Toxic Substance Control Act - 1976) și Actul pentru Conservarea și Recuperarea Resurselor (Resource Conservation and Recovery Act - 1976) au fost create pentru a supraveghea și controla deșeurile periculoase. După 1980 au fost create programe care alocau fonduri pentru curățarea celor mai contaminate terenuri de depozitare a deșeurilor. Aceste acte și alte câteva legi federale ale unor state individuale au ajutat limitarea poluării dar progresele au fost lente și au rămas multe probleme cu privire la zonele cu contaminări severe din cauza lipsei fondurilor pentru curățare și din cauza problemelor în aplicarea legilor.
Înțelegerile internaționale au jucat un rol important în reducerea poluării globale. Protocolul de la Montréal cu privire la Substanțele care Distrug Stratul de Ozon (1987) a fixat date internaționale până la care să fie reduse emisiile de substanțe chimice, cum ar fi CFC, despre care se știe că distruge stratul de ozon. Convenția Basel pentru Controlul Transporturilor Internaționale ale Deșeurilor Periculoase și Depozitarea Lor (1989) servește ca punct de reper pentru reglementările internaționale ce se ocupă de transportarea deșeurilor periculoase și depozitarea lor.
Din anul 1992 reprezentanții a mai mult de 160 de țări s-au întâlnit în mod regulat pentru a discuta despre metodele de reducere a emisiilor de substanțe poluante care produc efectul de seră. În 1997 a fost creat Protocolul de la Kyõto, chemând celelalte țări să adereze la el pentru a reduce până în anul 2012 emisiile de gaze cu 5% sub nivelul din 1990. Până la sfărșitul anului 2000 Protocolul de la Kyõto nu fusese încă ratificat; negociatorii încercau încă să ajungă la un consens în legătură cu regulile, metodele și penalitățile care ar trebui să fie folosite pentru a aplica tratatul.
Regulamentul și legislația au dus la un considerabil progres în diminuarea poluării aerului și apelor în țările dezvoltate. Vehiculele din 1990 emit mai puțini oxizi de azot decât cele din 1970; centralele electrice ard acum mai puțini combustibili pe bază de sulf; coșurile industriale au acum filtre prin care se reduc emisiile și nu se mai folosește benzină cu plumb. Ţările în curs de dezvoltare continuă să se lupte cu poluarea fiindcă nu au tehnologii pentru filtrare și curățare și trebuie să își mărească puterea economică, de cele mai multe ori cu costul poluării mediului. Problema este că țările în curs de dezvoltare atrag investitorii străini prin forța de muncă mai ieftină, materiale brute mai ieftine și mai puține restricții pentru substanțe poluante. Maquiladoras, uzine de asamblare de-a lungul graniței dintre S.U.A. și Mexic, pe partea mexicană, creează industrie și locuri de muncă pentru Mexic dar majoritatea lor aparțin unor corporații non-mexicane care au fost atrase de forța de muncă ieftină și de lipsa legilor cu privire la poluanți. Ca rezultat, această regiune de graniță, incluzând Rio Grande este una din cele mai poluate zone din America de Nord. Pentru a se evita dezastrele ecologice și sărăcia, țările în curs de dezvoltare necesită ajutor și tehnologie de la țările și corporațiile străine, participarea comunității în inițiativele de dezvoltare și crearea de reglementări mai aspre cu privire la poluare.
Grupuri nonguvernamentale s-au format la nivel local, național și internațional pentru a combate problemele create de poluare din toata lumea. Multe din aceste organizații răspândesc informații și ajută oameni și alte organizații, care nu sunt implicate în procesul luării deciziilor. Rețeaua Acțiunii Pesticidelor răspândește informații tehnice cu privire la efectele pesticidelor asupra agricultorilor care le folosesc. O mișcare bine organizată de justiție pentru mediu s-a ridicat pentru a pleda pentru protecția echitabilă a mediului înconjurător. Greenpeace este o organizație activistă care concentrează atenția internațională asupra industriilor și guvernelor care contaminează terenul, apele sau atmosfera cu deșeuri toxice.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
119 comentarii:
superb articol! daac castig premiul cel mare la jocuri de noroc, la sigur vreau sa investesc in imbuntatirea ecologiei in Bucuresti)
poza este minunata si as vrea sa cred ca asa ceva exista si la noi in tara, pentru ca avem o tara frumoasa. Si vorba aceea: "Pacat ca-i locuita" pentru ca omul, mai exact romanul, a reusit sa strice o buna parte din natura.
Superb articol...da:X
Buna initiativa dar de ce numai in US?la noi nu se poate?
se pot foarte multe la noi dar nu se vrea:|
Din pacate noi avem numa intentiile..faptele le lasam pe altii:)
Nu stiam de Luna Padurii :D
Superbelissimaa:X
ce articol interesant..like:)
Ne lipsesc initaitivele...:(
Pacat ca nu stim ce trebuie pretuit
Foarte frumos articol!!:)
un articol foarte interesant! thx;)
Extrem de frumoasa poza..din pacate noi suntem o rasa de distrugatori...:(
Foarte frumos articolul! Felicitari! :)
Frumos articol!!Like:)
foarte frumos si interesant articolul!
Trebuie sa avem grija de planeta noastra
foarte bun articolul...imi place poza:)
Foarte bine realizat articolul!
foarte frumos articolul!
Ce minunat!!:)
foarte frumos articolul...
Inca mai arata bine ...
Avem o planeta frumoasa...pacat k e locuita..:D
protejati natura!
Foarte frumos articol:)
La noi e mai bine sa scapam de ea decat sa ne chinuim cu ingrijirea ei..
un articol foarte reusit!
Foarte bun articolul. Felicitari!
Eu sunt sigura ca avem multe locuri de genul asta in Romania
Foarte frumso articolul!:)
mai vrem articole!
La noi astfel de initiative lipsesc cu desavarsire...
...pacat de natura care ne inconjoara ca o distrugem voit..
Avem niste locuri ascunse minunate in natura noastra :)
frumos articol!
padurile joaca un rol important insa defrisarile sunt tot mai dese si asta nu e bine deloc
La noi lipsa de reactie este o boala generala...
La noi..exista asemenea initiative in campaniile electorale..le gasesti peste tot:)
Trebuie sa fim mai atenti cu ceea ce ne inconjoara
avem o natura frumoasa!
Poate vom invata si noi sa protejam natura cand n o mai fii:)
La noi nu se apreciaza asa ceva...
Imi iubesc tara :D
Poate reusim si noi sa salvam ceva..:)
nu inteleg de ce in alte tari se pot lua masuri impotriva poluarii si la noi nu
Daca ne comportam la fel in continuare, nu o sa mai avem de ce sa ne bucuram
''țările în curs de dezvoltare atrag investitorii străini prin forța de muncă mai ieftină, materiale brute mai ieftine și mai puține restricții pentru substanțe poluante'' asta este o problema care afecteaza foarte multe tari mai sarace...
Foarte adevarat articolul!:)
imi place foarte mult poza atasata acestui material,dar nu pot spune ca articolul este mai prejos,felicitari
trebuie sa se introduca si la noi legi de genul asta
Se poate si la noi..dar mai bine avcem in casa lemn din ala scump..decat sa il protejam..:|si mai strigam si in gura mare ca protejam natura..
poluarea e din ce in ce mai mare si nimeni nu ia masuri in privinta asta.
In sua exista si ASPCA special pentru animale...o gramada de organizatii ..la noi una..si aia degeaba!:)
Felicitari pentru articol, trebuie sa tragem semnale de alarma pentru protectia planetei
Poate cand o sa se distruga tot o sa avem si noi astfel de initiative
Ne bucuram de natura in fiecare zi, dar trebuie sa mai avem si grija de ea
de ce alte state incearca sa faca ceva in privinta poluarii si noi nu?la noi nu isi da nimeni interesul pentru nimic
Sunt atatea lucruri care afecteaza natura..noi nu suntem constienti ca am putea ramane fara ce avem cel mai de pret..
Imi place mult articolul ! cred ca ar trebuii sa ne promovam mai mult natura decat masinile..avand in vedere ca natura nu o putem crea!:)
Este foarte bun articolul
Poza este superba si articolul este foarte bun :)
un articol foarte bun felicitari
Imi place abordarea cat mai concreta a acestui articol fata de tema.este o problema rareori luata in seama din pacate..
Oare cat o sa mai dureze frumusetea??
Foarte bun articolul! felicitari ...am aflat multe!:)
este un articol foarte bun. oamenii ar trebui mai mult educati sa protejeze natura pt k fara ea, nici noi nu putem trai.. :)
Este interesant articolul
poluarea este o problema din ce in ce mai mare iar noi in loc sa pretuim natura ne batem joc de ea facandu-ne tot noua rau
La noi nu prea am vazut asemenea asociatii dornice de a ingrijii natura..si acum ma intreb, de ce?
Trebuie facut ceva
un articol foarte interesant :)
Cand o sa realizam si noi cata nevoie are natura de noi?:)si noi de ea..:)
Felicitari pentru articol!
Superb articolul !! Este bine sa mai vorbim si despre natura care, pana la urma ne tine in viata :)
un articol bun.chiar imi place :)
un articol foarte bun!
foarte bun articolul....imi place ca vorbesti despre natura,deoarece este importanta pentru noi mai mult ca orice altceva
Foarte frumos k se mai fac documentare despre natura care este in pericol.. cine stie, poate mai avem timp sa o salvam ..
Sunt superbe pozele alese pentru postare!
superba imaginea,imi place extraordinar de mult si inafara de asta foarte bun articolul
interesant si frumos postul tau!
imi plac articolele tale pacat ca ai postat doar 2 :(
Superbe articolele legate de natura ...:)
foarte bun articolul tau,felicitari
Imi place foarte mult modul de exprimare :) Pacat ca la noi nu se ia nici o initiativa in privinta defrisarilor :(
Un articol cu foarte multe lucruri interesante!
ai postat doua articole foarte interesante pacat ca ai renuntat sa mai adaugi cate ceva
imi place foarte mult imaginea pe care ai atribuit-o acestui articol
Foarte frumoasa poza. E pacat ca lumea in loc sa protejeze natura care ne tine practic in viata, distrug tot ..
o poza minunata asezata alaturi de acest articol foarte bun,felicitari
Imi place foarte mult acest articol mai ales ca iubesc natura !
Imi place natura...imi place aurul verde al muntelui...pacat ca nu este atat de protejata pe cat as vrea!
natura este frumoasa asa cum a lasat-o Domnu dar noi suntem rai si o distrugem si e pacat...
Este de admirat faptul ca se mai fac campanii anti defrisari etc..
Din pacate nu mai tinem cont de mediul inconjurator..nu vedem ce e mai important pentru noi...
Super articolul !!! Ar trebuii sa ne atraga mult mai mult atentia astfel de probleme..
Trebuie sa ne protejam natura!
Pacat ca lumea nu face nimic cu adevarat pentru a opri distrugerea naturii .. :(
Asteptam noi articole !
Imi plac articolele tale!
Interesante articolele tale!
Vreau si articole noi!:|
Pacat ca oameni nu inteleg importanta padurilor si importanta naturii!
O sa ne dam seama de cele mai importante lucruri atunci cand nu or sa mai fie..:)
Poate o sa ne saturam si noi de lectiile care ni le da natura..:)
Frumos articol!
Fain articol!
Un articol bun!
un artyicol minunat dar si poza atasata acestuia este fenomenala...felicitari
interesant articol!
un articol superb!
Interesant!
Foarte bun acest articol...te asteptam cu mai multe articole bune
n ar fi fost mai sanatos sa existe o lege, o lege solida, care sa protejeze mediul sa nu se ajunga atat de departe?
Oare de ce nu vor sa inteleaga oamenii ca sanatatea speciei noastre este mai importanta decat orice!?
Foarte bun articol!
Felicitari pentru articol!
Trimiteți un comentariu